
Jag vandrar runt tillsammans med andra människor förvisso i en annan värld.
Bort från 2012 - till början av 1900 talet.
Gamla ting - välbevarade - som andas historia.
Jag inspireras och känner mig levande som aldrig förr.
Jag älskar det helt enkelt.
Älskar att höra berättselser från förr.
Älskar hur jag slungas tillbaka i tiden så pass mycket att jag får bilder i mitt huvud om hur det kunde ha sett ut.
Hör stegen i trappan. Skratten från matsalen. En ganska barsk kokerska med huvudansvar. Kvinnokarlen, konstnären, skulptören, livsnjutaren och drivkraftiga Anders Zorn - - hans starka, begåvade, omtänksamma, kreativa fru Emma. Båda två förmögna men även generösa på så många olika sätt.
Kanske förskönar guiden sin berättelse eller - ja hon förskönar den säkert massor.
Och jag kan inte låta bli att tänka hur det egentligen var? Att vara gift med en man som tog för sig av allt- som fick en massa barn med andra kvinnor- men aldrig med sin fru.
Hur var det att vara Emma?
Att abdikera från judendomen. Att stötta den levnadsbuse och konstnärsgeni. Sköta allt hushåll och själv vara så otroligt begåvad men inte alltid få utlopp för det - för att tiden inte var hennes?
Överallt i huset finns spår av Emma. Guiden nämner det lite sådär i förbi farten .- det vill säga - den konstnärliga Emma - hon nämns förvisso som en stark, smart, kvinno som fick driva allt det praktiska arbetet.....och när gudien berättar låter det som om Emma faktiskt trivdes.
Emma dog ensam i sin säng, hemma på Zorngården av ålderdom. Precis som hon ville.
Och om man jämför med många andra kvinnor på den tiden - levde hon värsta lyxlivet. Status i bygden - ja i världen, bland de rikaste i Sverige, begåvad, generös mot sin omgivning, en dåtiden moder Teresa som starta barnhem, betalade utbildningar till bygdensbarn (Zorns?) , startade hembyggdsföreningen, månade om sina anställda osv.
Hmm.. vet återigen inte vart jag vill komma ...reflekterar bara högt och lågt om allt och inget. Precis som vanligt.
/E.T.T